Voluntariat a l’Índia

5

La Dra. Sandra Tort ha col·laborat durant 3 mesos a la Fundació Vicente Ferrer amb Dentistes Sense Fronteres.

Participar en projectes de voluntariat per ajudar a la població més desfavorida és una experiència molt gratificant. La Dra. Sandra Tort ha estat tres mesos al RDT HOSPITAL de Kanekal Cross on ha treballat amb un equip format per dos dentistes, un protèsic i dos auxiliars nadius. Es tracta d’un centre de la Fundació Vicente Ferrer que en col.laboració amb Dentistes sense Fronteres ofereix serveis de salut bucodental a les persones més necessitades. Actualment la Fundació només disposa d’una clínica odontològica al poble de Kanekal i s’espera que a finals de maig es pugui obrir un altre dispensari dental al poble de Bathalapalli.

1Les diferències culturals d’aquest país en relació al nostre són abismals i això es veu reflectit tant en les condicions de treball com en les relacions amb els pacients: la clínica està en funcionament des de les 9 del matí fins a les 17:00h de dilluns a dissabte i algunes intervencions requereixen una tasca prèvia per part del metge per convèncer al pacient que el tractament és beneficiós per a la seva salut. Per exemple, per fer una extracció d’una dent calen entre 10 i 15 minuts per explicar al pacient que no quedarà cec. Segons una llegenda índia, l’extracció d’una dent comporta la ceguesa de per vida. De la mateixa manera, hi ha dies en què el volum de pacients disminueix dràsticament perquè durant la nit anterior no han vist la lluna. Es tracta de llegendes que per nosaltres són incomprensibles i que en canvi ells respecten molt i són molt difícils de radicar.

A l’Índia, tot i que mica a mica la situació va canviant encara existeixen les castes i la població gaudeix de més o menys privilegis depenent de la casta a la qual pertany. És sorprenent veure com en el registre de pacients al costat del nom, el sexe i l’edat també hi apareix la casta. La història clínica de cada pacient està escrita en llibrets de colors diferents segons la casta a la qual pertany i el preu dels tractaments varía en funció de la casta. El color vermell s’associa als pacients de casta més alta als quals se’ls hi aplica el preu estàndard; el color verd pertany a la casta mitjana que paga un 40% del preu inicial. Aquest sistema de fixació de preus es va instaurar perquè els pacients valoressin la feina dels professionals que tenen cura de la seva salut dental i perquè cal la col.laboració de persones nadives perquè els projectes dentals tinguin continuïtat a llarg termini.

Una de les patologies més freqüents a l’ Índia, és la fluorosis, també coneguda com “taques a les dents”. La fluorosis apareix a causa d’un increment de la quantitat de flúor en l’aigua. En els últims anys s’ha observat un augment del percentatge de fluorosis en les zones rurals de l’ Índia perquè s’ha produït un canvi en la manera de transportar l’aigua. S’ha sustituït el bol de fang per un gerro de plàstic i això ha fet que hi hagi menys filtre de flúor.

A més a més de treballar al “dental office” la Dra. Sandra Tort també ha col·laborat amb els “rural camps” que s’organitzen cada setmana. Els “rural camps” consisteixen en visitar diferents poblats i fer revisions bucodentals a tota la població. Un cop fet el diagòstic cal registrar-lo i fer la derivació del pacient a l’ Hospital de Kanekal Cross on hi ha més mitjans per poder dur a terme el tractament que cada pacient necessita. Tots els pacients que arriben a l’hospital procedents dels poblats reben els serveis odontològics prescrits a un preu més reduït.

En paraules de la Dra.Tort:

Ha estat una experiència emocionant, gratificant i molt enriquidora tant professional com personalment. He tingut la sort de poder viure aquesta experiència durant 3 mesos i sento que he après molt al viure en un país tant diferent al meu, amb una cultura tant plena com és la hindú. Estic segura que aquests mesos m’han deixat petjada.

 

GALERIA DE FOTOGRAFIES

 • 3
  Treballant a la “Dental Office”. RDT HOSPITAL. Kanekal , Andra Pradesh. India 2015
 • 4
  Treballant a la “Dental Office”. RDT HOSPITAL. Kanekal , Andra Pradesh. India 2015
 • 5
  Equip format per el Raghu (protèsic dental), la Chandrakala (higientista), la Dra. Aida (dentista), el Dr. Kiran (dentista) i la Dra. Sandra Tort fent “Rural Camps”
 • iDSC_0080
  La Dra. Aida i la Dra. Sandra en un descans de feina en el Rural Camp.
 • iDSC_1080
  Realitzant revisions a la població en una escola construïda per la Fundació Vicente Ferrer. (A l'esquerra la Dra. Aida, a la dreta la Dra. Sandra)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>